Vlaanderen: bietenwater hergebruiken als drink- en irrigatiewater

2022-07-15 21:35:04 By : Mr. Will Chang

In België is het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een zogeheten waterproductiecentrum in Tienen. Daar wordt water dat vrijkomt bij de verwerking van suikerbieten, gezuiverd voor hergebruik in de landbouw maar ook als drinkwater. Het project maakt deel uit van de Blue Deal, het programma van de overheid om de droogte en waterschaarste in Vlaanderen structureel aan te pakken.

Het waterproductiecentrum wordt gerealiseerd op de vliegbasis van Goetsenhoven in Tienen. In die gemeente staat ook de Tiense Suikerraffinaderij. Daar wordt suiker geproduceerd uit suikerbieten. Een proces waar veel water bij vrijkomt - een suikerbiet bestaat voor zo'n 75 procent uit water. Dat wordt weliswaar hergebruikt als waswater en proceswater in het productieproces, maar ook loost het bedrijf jaarlijks meer dan 1 miljoen kuub gezuiverd water in de rivier de Gete.

Dat water wordt nu, zo is het plan, na een voorbehandeling in een nieuwe pompinstallatie naar bekkens getransporteerd op de vliegbasis van Goetsenhoven. Het bietenwater verlaat de Tiense Suikerfabriek met een temperatuur van 20°C en is geschikt voor warmteterugwinning. In de bekkens van De Tiense Watervelden wordt het water door het Vlaamse drinkwaterbedrijf De Watergroep opnieuw gezuiverd en opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit.

“Het zachte bietenwater wordt gemengd met het harde mineraalrijke grondwater van de bestaande winningen van De Watergroep, die zo kan inzetten op brondiversificatie. Het water is ook geschikt voor irrigatie van aansluitende landbouwterreinen en groenzones”, zegt directeur-generaal Hans Goossens van De Watergroep op de site van de Tiense Suikerraffinaderij, die in de droge zomers van 2018 en 2020 ook gezuiverd restwater beschikbaar stelde aan boeren voor irrigatie op hun landbouwpercelen. 

Op het bufferbekken dat gebruikt wordt om drinkwater te produceren, komt een drijvend zonnepanelenpark, dat goed is voor de productie van 4,5 Megawattpiek. De andere bekkens worden geschikt gemaakt voor recreatie, zoals watersporten.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

KNW AGENDA & EVENTS KNW TERUGBLIK KNW NIEUWS KNW THEMAGROEPEN

LID WORDEN LOGIN - KNW LEDEN

Heb je een vraag voor KNW?

Klik hier voor de gegevens van het KNW bureau

Op de hoogte blijven van al het waternieuws?

Op de hoogte blijven van al het waternieuws?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief We houden je twee keer per week op de hoogte van al het Waternieuws.